Cum apare mahmureala și cu ce vitamine îți revii instant

de: Anca Lupescu
17 04. 2023

Consumul excesiv de alcool, fie că este vorba de o singură ocazie, fie că este vorba de o perioadă de timp, poate avea un impact grav asupra sănătății. Atunci când bei, procesul de metabolizare a alcoolului utilizează substanțele nutritive din corpul tău.

Ce se întâmplă în corp când bei alcool

Ficatul descompune cea mai mare parte a alcoolului pe care îl bei, astfel încât acesta să poată fi eliminat din organism. Atunci când nivelul nutrienților esențiali scade în ficat, fluxul sanguin este chemat să îl refacă. Ca urmare, celulele corpului sunt lipsite de nutrienți esențiali și funcțiile normale ale organismului pot avea de suferit.

Dacă bei alcool în mod regulat și încerci să te lași, este posibil să ai insomnie, tremurături,  amețeli și depresie. De asemenea, este posibil să te confrunți cu tulburări de gândire cognitivă și memorie slabă.

Despre vitaminele și nutrienții esențiali

Multe dintre simptomele descrise mai sus sunt cauzate de deficiențe nutritive, în special de vitaminele din complexul B, care sunt deosebit de vulnerabile la consumul de alcool. Aceste vitamine sunt esențiale pentru bunăstarea mentală și emoțională. Lista vitaminelor din complexul B include:

  • Vitamina B1 (tiamină) – Deficiențele declanșează depresia și iritabilitatea și pot provoca tulburări neurologice și cardiace
  • Vitamina B2 (riboflavină) – În 1982, un articol publicat în British Journal of Psychiatry a raportat că fiecare dintre cei 172 de pacienți admiși succesiv într-un spital psihiatric britanic pentru tratament pentru depresie era deficitar în B2
  • Vitamina B3 (niacina) – Deficitul provoacă anxietate, depresie, aprehensiune și oboseală
  • Acid pantotenic – Simptomele deficienței sunt oboseala, stresul cronic și depresia
  • Vitamina B6 (piridoxină) – Deficiențele pot perturba formarea neurotransmițătorilor
  • Vitamina B12 – Deficitul va provoca depresie
  • Acid folic – Deficitul este o cauză comună a depresiei.

Deficiențele altor nutrienți pot contribui, de asemenea, la sentimentele negative care îi conduc frecvent pe indivizii susceptibili spre o altă băutură alcoolică. Printre acestea se numără:

  • Vitamina C – Deficiența continuă provoacă depresie cronică și oboseală
  • Magneziu – Simptomele deficienței includ confuzie, apatie, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune și insomnie
  • Calciu – Deprecierea afectează sistemul nervos central
  • Zinc – Carențele duc la apatie, lipsa poftei de mâncare și letargie
  • Fier – Depresia este adesea un simptom al deficienței cronice de fier
  • Mangan – Necesar pentru utilizarea corectă a vitaminelor din complexul B și a vitaminei C
  • Potasiu – Deficitul este frecvent asociat cu depresia, lăcrimare, slăbiciune și oboseală
  • Cromul – Îmbunătățește absorbția glucozei în celule. O deficiență poate provoca hipoglicemie
  • Omega 3 Acizi grași esențiali – La adulți, tulburările de piele și anemia se dezvoltă ca o consecință a deficienței.

Ce să iei împotriva mahmurelii

Vitamina B a fost mult timp lăudată ca un ajutor pentru mahmureală și este adevărat că poate reduce foarte mult simptomele mahmurelii. Alege suplimente care să includă B-1, B-6 și B-12, pentru a stimula metabolismul  și a înlocui vitaminele B pierdute cu o noapte înainte.

Mai multe amestecuri de suplimente „de mahmureală” includ vitaminele B, dar administrarea vitaminelor înainte de a bea prima băutură alcoolică poate ajuta la reducerea mahmurelii.

Apa. Poate părea o necesitate pe care nu o poți uita, dar este ușor să lași să îți scape din vedere consumul de apă înainte, în timpul sau după ce bei alcool. De fapt, consumul de apă este originalul și, fără îndoială, cel mai bun mod de a atenua cu adevărat mahmureala.

Deoarece alcoolul este un diuretic, urinezi mai frecvent în timp ce bei, ceea ce face ca organismul  să piardă mai multă apă și vitamine.

Înlocuirea acelei ape înainte să bei sau, în mod ideal, pe tot parcursul perioadei în care bei alcool, poate ajuta la reducerea simptomelor mahmurelii. În plus față de apă, consumul de băuturi bogate în electroliți poate înlocui o parte din electroliții pierduți în timpul distracției.

Dihidromiricetină (DHM). Este posibil să nu fi auzit niciodată de ea, dar a fost folosit de mult timp în medicina orientală pentru a aduce beneficii ficatului și creierului. Acest supliment ajută ficatul să metabolizeze mai repede alcoolul și blochează accesul alcoolului la receptorii GABA din creier.

Ia 1-2 capsule de Dihidromiricetină la fiecare trei băuturi alcoolice pentru a atenua simptomele mahmurelii și a reduce senzația de greață și rău.

Trebuie să știi că principala cauză a mahmurelii este consumul exagerat de alcool. Ar trebui să consumi alcool cu moderație și doar dacă ești major. Nu uita să bei apă, să mănânci și să te distrezi responsabil.